Over de app

In Nederland zijn er veel plekken te vinden met een bijzondere cultuurhistorische achtergrond. Vaak is de geschiedenis echter niet direct af te lezen aan de locatie. Om de verborgen verhalen in het landschap te ontsluiten, heeft De Groene Koepel in 2014 het project Natuurlijk Cultuurijk in het leven geroepen. Hiermee brengen we de verbondenheid tussen natuur en cultuur onder de aandacht. De Groene Koepel zet zich in voor de ontwikkeling van groene verblijfsrecreatie in Nederland en vlak over de grenzen. De organisatie beheert de netwerken van Natuurkampeerterreinen en Trekkershutten. Met het project Natuurlijk Cultuurrijk worden de gasten op deze Natuurkampeerterreinen en locaties met Trekkershutten geprikkeld om hun vakantiebestemming nog meer te beleven en de cultuurhistorie beter te begrijpen.

De app Cultuurrijk is een nieuwe, grote stap in het project Natuurlijk Cultuurrijk.

De ontwikkeling

De app is ontwikkeld door Studio Maan Bijster in opdracht van De Groene Koepel. Een groot gedeelte van de cultuurhistorische informatie in de app is geleverd door Landschap Overijssel. De augmented reality animaties zijn ontworpen door Mark Lohman.

Met een subsidie van de provincie Overijssel is De Groene Koepel begonnen aan een pilot voor de app. In de directe omgeving van vijf aangesloten recreatieterreinen in Overijssel (twee Natuurkampeerterreinen, twee locaties met Trekkershutten en één GroepsNatuurkampeerterrein) zijn door Landschap Overijssel cultuurhistorische kaarten geleverd verhalen verzameld en in deze app weergegeven.

Het project Natuurlijk Cultuurrijk is onderdeel van het DGK Lab van De Groene Koepel. Het DGK Lab is een kennis- en ontwikkelcentrum waarmee De Groene Koepel aan de basis staat van verschillende innovaties in de verblijfsrecreatiebranche.